6 redenen waarom je deze Valentijn chocolade moet eten
“Hier, neem een stukje chocola”! Bij de meeste mensen hoef je dat geen twee keer te zeggen. We houden allemaal wel van een lekker stukje chocola, toch?
Echter, de meeste mensen die op dieet zijn of streng op hun gezondheid letten weerhouden zichzelf van chocola. Maar wist je dat chocolade juist veel gezondheidsvoordelen heeft? De key is om ervoor te zorgen dat je kiest voor de juiste soort chocolade, en dan heb ik het over de pure, donkere chocolade zonder additieven of genetisch gemodificeerde ingrediënten.
Om je Valentijn dit jaar wat zoeter te maken, hierbij zes redenen om lekker te genieten van chocolade:
6 gezondheidsvoordelen voor het eten van chocolade
1. Chocolade is ontstekingsremmend
Donkere chocolade zit boordevol antioxidanten, de zogenaamde flavonoïden, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Echter, om de ontstekingsremmende stoffen in chocoladeop te kunnen nemen in het bloed hebben we hulp nodig van de goeie bacteriën in onze darmen die de chocolade kunnen afbreken. Deze goeie bacteriën kun je voeden door het eten van voedingsmiddelen zoals aardperen, gefermenteerd voedsel (kimchie, zuurkool) en uien. Ook, door het vermijden van o.a. suikerrijke producten, stress en chemische additieven kun je de goede en slechte bacteriën in balans houden.
2. Chocolade beschermt je hart
Chocolade zit boordevol voedingstoffen die de gezondheid van het hart bevorderen. De flavonoïden in chocolade helpen bij het voorkomen hart- en vaatziekten door het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart. Daarnaast heeft donkere chocolade ook een hoge concentratie aan resveratrol, een krachtig antioxidant die het risico van bloedstolsels vermindert.
3. Bron van Magnesium
Magnesium is een mineraal dat fungeert als een co-factor voor meer dan 300 enzymen in het lichaam. Dit betekent dat magnesium je lichaam helpt bij het uitoefenen van vele functies, zoals het bouwen van eiwitten, het behouden van de spieren, het regulieren van uw bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Magnesium is ook nodig voor de stofwisseling, botontwikkeling en DNA-vorming.
4. Chocolade verbetert je humeur
Chocolade verbetert je humeur, niet alleen omdat het super lekker is maar ook omdat cacao een voorloper is van twee belangrijke neurotransmitters: dopamine en serotonine. Deze stoffen fungeren als boodschappers in je hersenen en regulieren je stemming.
5. Chocolade is goed voor je hersenen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de flavonoïden, in donkere chocolade, werkzaam zijn in de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen. In een andere studie werd aangetoond dat donkere chocolade het concentratievermogen verhoogt.
6. Chocolade kan bijdragen aan gewichtsverlies
Begrijp me niet verkeerd! Het eten van teveel chocolade - vooral chocolade met additieven, melk en overtollige suiker- kan leiden tot gewichtstoename. Maar het is aangetoond dat de pure vorm van chocolade een omgekeerd effect kan hebben, omdat het een stof bevat, genaamd Oleoylethanolamide of OEA. OEA geeft je hersenen het signaal dat je vol bent en vermindert je eetlust.
Welke chocolade moet ik kopen?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van chocolade.
Het probleem is dat de meeste chocolade heel veel suiker bevat en vol zit met ongezonde of toxische stoffen zitten. Hier zijn een paar tips om de maximale voedingswaarde van uw chocolade te benutten, zonder al die de rommel:
- Zorg ervoor dat je chocolade ten minste 85% cacao bevat. De flavonoïden, die de meeste gezondheidsvoordelen bieden, zijn geconcentreerd in de pure cacao. Dus hoe hoger het cacao percentage, hoe gezonder de chocolade.
- Kies voor zuivel-vrij. Melk remt de krachtige antioxidanten in chocolade. Kies dus voor de donkere, pure chocolade.
- Kies voor biologisch. Biologische chocolade wordt meestal gezoet met pure rietsuiker of honing.
- Geniet met mate. Chocolade is natuurlijk zo verrukkelijk, dat je algauw teveel eet. Houd het bij één of twee stukjes chocolade per dag.
Blog van Yael Sigal. Yael heeft een aantal jaar geleden Anorexia Nervosa gehad. Tijdens haar herstel heeft ze ervaren hoe belangrijk gezonde voeding is voor een gezond lichaam. Ze studeert daarom nu Nutritional therapy/science in Londen (voedingstherapie/wetenschap). Deze opleiding ziet gezonde voeding en een gezonde leefstijl als middel om het lichaam weer in balans te brengen.
Yael blogt maandelijks voor You, me & Food.