Ik dacht vroeger altijd: zout is zout. Als er over één product weinig te zeggen is, is het dat wel. Het zoutwinnen leek me een redelijk natuurlijk proces: iets met zout water laten verdampen en dan had je zout. Puur natuur.
I was wrong.
Je hebt namelijk bewerkt zout (‘geraffineerd’) en onbewerkt zout (‘ongeraffineerd’).
Bewerkt zout is bijvoorbeeld het witte keukenzout, tafelzout. Dit zout is in een chemische proces ontdaan van de ruim 80 mineralen die zout oorspronkelijk bevat! Wat overblijft is natriumchloride, waarvan een te grote hoeveelheid een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kan veroorzaken.
Hierdoor heeft zout een slechte naam gekregen.
Maar…
Er is ook onbewerkt zout, zoals Himalaya zout en Keltisch Zeezout. Deze bevatten naast zo’n 97% natriumchloride, ook nog de 84 mineralen en spoorelementen die ons lichaam nodig heeft. Dit zout kan er juist voor zorgen dat de vochthuishouding en bloeddruk in balans blijven!
Ik wissel beide zoutsoorten een liefste af, want naar mijn mening is variatie the way to go (minste kans op overschotten of tekorten) en iedere zout heeft natuurlijk zijn eigen smaak en textuur:
• Himalaya zout - roze van kleur. Prachtig zout! Met vele toepassingen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.bergzout.nl. Dit familiebedrijf van Pakistaanse afkomst, importeert direct uit het Himalaya gebergte in Pakistan. Mooie website. Ze presenteren hun product als een waar sieraad - ‘het roze goud’ - en geven leuke tips over de vele zouttoepassingen. Zie foto van mijn Margarita cocktail met een randje Bergzout. En, niet onbelangrijk: het is zout is ongezuiverd en 100% natuurlijk.
• Keltisch zeezout - grijs van kleur (zie bovenste foto). Uit Bretagne. Ik maak van dit zout ‘Sole’: een geconcentreerde zoutwateroplossing. Een theelepeltje sole per dag kun je zien als een krachtig mineralencomplex (bevat zo'n 84 mineralen!).
Sole maak je als volgt:
Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is. Heel zout en het is dan ook niet verstandig om de Sole rechtstreeks te drinken! In plaats daarvan los je één theelepel Sole op in een glas water. De grootte van het glas doet er niet zo veel toe, het gaat erom dat je die ene theelepel binnenkrijgt. Super gezond! En je zult merken dat het water er zachtiger, bijna romiger van wordt. (NB let ook op met sole als je echt een hoge bloeddruk hebt, want het bevat natuurlijk wel NaCl).
Het recept van de Himalaya Margarita, 1 glas:
Tequila (1 deel)
Triple sec (1 deel)
Limoen (verse sap van 1,5 limoen)
Fijn Bergzout (himalaya zout)
IJs (blokjes of crush)
1 deel = 30 ml
Voorzie de rand van het margarita glas van een zoutrandje: maak de rand vochtig met een limoen partje en doop daarna de rand van het glas in een bordje met Bergzout. De limoen maakt het lekker plakkerig waardoor het zout blijft hangen.
Doe het ijs in een shaker of een beker en pers hier 1,5 limoen in. Voeg 1 deel tequila en 1 deel cointreau toe.
Stevig shaken of roeren. Giet in het margaritaglas. Eventueel kan je het glas nog garneren met een limoentje.
Cheers!!