Ooit afgevraagd waarom de gebroken lijnzaad die je koopt zo muf ruikt?
Vandaag het antwoord. En tevens een signaal dat je niet zomaar blind af moet gaan op wat ‘mensen zeggen’ of wat ‘iedereen doet’. Want de natuur heeft niet voor niets vieze smaakjes of vieze geuren aan dingen gegeven die we eigenlijk niet tot ons zouden moeten nemen.
Anyway, heel alarmerend is het niet, maar de onverzadigde vetten in gebroken lijnzaad kunnen zijn geoxideerd. Dit betekent dat ze met zuurstof in aanraking zijn gekomen en van structuur zijn veranderd (op moleculair niveau). Hierdoor worden onverzadigde vetten ‘ranzig’, gekenmerkt door de muffe geur. Net als olijfolie als je die te lang laat staan met de dop eraf. Niet meer zo gezond.
Hoe moet het dan wel?
Hele lijnzaadjes eten heeft niet zoveel zin, want ik durf wel aan te nemen dat jij niet op elke hap 20 keer kauwt waardoor je elk lijnzaadje keurig met je kies openbreekt .
De oplossing is: hele lijnzaadjes kopen en die met een vijzel kapot stampen net voordat je ze in je yoghurt oid doet. Je maakt er dus zelf gebroken lijnzaad van, net voordat je het opeet. Zo zorg je dat de goede gezonde vetten die binnenin het lijnzaadje zitten, vrijkomen en door je lichaam benut kunnen worden – zonder dat ze te lang aan de lucht zijn blootgesteld waardoor ze ranzig worden.